Language Selection
Language Selection
Language Selection
Language Selection

Blog

Blog

Vad ar ROSCA

Utforska ROSCA: Traditionella samhällsbesparingar i en modern värld

I många delar av världen använder individer och samhällen innovativa sätt att spara pengar och få tillgång till kredit. Ett sådant sätt är Rotating Savings and Credit Association (ROSCA). Detta traditionella finansiella system har använts i århundraden och fortsätter att blomstra i olika kulturer. I denna blogg ska vi utforska vad ROSCA är, hur det fungerar och de olika namnen det går under i olika regioner, med särskilt fokus på dess relevans för Sverige.

Vad är ROSCA?

ROSCA står för Rotating Savings and Credit Association. Det är en grupp individer som går samman för att samla sina besparingar. Varje medlem bidrar med ett fast belopp pengar vid regelbundna intervaller, och den totala summan som samlas in ges till en medlem av gruppen på roterande basis. Denna process fortsätter tills varje medlem har fått klumpsumman en gång.

Hur ROSCA fungerar

  1. Bildande av gruppen: En grupp människor, ofta vänner, familjemedlemmar eller kollegor, går med på att delta i en ROSCA. Gruppens storlek kan variera.
  2. Regelbundna bidrag: Varje medlem bidrar med ett förutbestämt belopp pengar vid regelbundna intervaller, såsom veckovis eller månadsvis.
  3. Roterande utbetalningar: Vid varje intervall får en medlem den totala insamlade summan. Ordningen för att få utbetalningen kan bestämmas slumpmässigt, genom ömsesidig överenskommelse eller baserat på akuta ekonomiska behov.
  4. Avslutning: Cykeln fortsätter tills varje medlem har fått klumpsumman en gång. Gruppen kan sedan besluta att starta en ny cykel eller upplösas.

Fördelar med ROSCA

  • Enkelhet: ROSCAs är enkla och kräver ingen formell bankinfrastruktur.
  • Samhällsstöd: Deltagarna känner ofta och litar på varandra, vilket minskar risken för uteblivna betalningar.
  • Tillgång till klumpsummor: Medlemmar kan få tillgång till betydande belopp pengar som skulle vara svåra att spara individuellt.
  • Disciplin i sparande: De regelbundna bidragen uppmuntrar till ett disciplinerat sparande.

Vad du kan göra med ROSCA

ROSCAs är mångsidiga och kan användas för olika ekonomiska mål. Här är några vanliga användningsområden:

  • Spara till en semester: Samla pengar för att njuta av en välförtjänt paus.
  • Köpa hus eller bil: Ackumulera en betydande handpenning för större köp.
  • Bröllop: Spara kollektivt för att täcka bröllopskostnader.
  • Renoveringar: Använd klumpsumman för att finansiera hemförbättringsprojekt.

ROSCA runt om i världen

ROSCAs är kända under olika namn i olika regioner, var och en med sin unika kulturella kontext.

Indien: Chit Fund

I Indien är ROSCAs vanligtvis kända som Chit Funds. Dessa är lagligt reglerade och används mycket både för sparande och lån. Medlemmar bjuder på klumpsumman, och den högsta budgivaren får beloppet minus en provision som fördelas bland medlemmarna.

Västafrika: Susu

I Västafrika, särskilt i Ghana, kallas ROSCAs för Susu. Susu-samlare hanterar dessa grupper och erbjuder ett säkert sätt för människor att spara pengar. De erbjuder också små lån till medlemmar.

Kina: Hui

I Kina är ROSCA-systemet känt som Hui. Denna traditionella metod är fortfarande populär i landsbygdsområden och bland sammansvetsade samhällen. Det fungerar som ett medel för ömsesidig ekonomisk hjälp och samhällsband.

Latinamerika: Tanda

I länder som Mexiko kallas ROSCA-systemet för Tanda. Det används mycket bland arbetare och låginkomstgrupper för att hantera kassaflödet och möta ekonomiska behov utan att ta högkostnadslån.

Egypten: Gameya

I Egypten är ROSCA-systemet känt som Gameya. Det är en vanlig praxis bland kvinnor att spara till hushållsutgifter, utbildning och andra behov. Systemet bygger på förtroende och ömsesidigt stöd.

Pakistan: Committee

I Pakistan är ROSCAs kända som Committees. Dessa används mycket för olika ekonomiska behov, från hushållsutgifter till betydande investeringar. Systemet förlitar sig på förtroende inom samhället och erbjuder en pålitlig metod för att spara och få tillgång till klumpsummor.

ROSCA i Sverige

Medan ROSCAs inte är lika utbredda i Sverige som i andra delar av världen, växer intresset bland invandrarsamhällen och de som söker alternativa sparmetoder. I Sverige, där det finansiella systemet är högt utvecklat, erbjuder ROSCAs ett samhällsbaserat, informellt sätt att spara och få tillgång till medel. Detta är särskilt tilltalande för dem som kanske inte fullt ut litar på eller har tillgång till traditionella banktjänster.

Använda Cirkly som en modern ROSCA

Cirkly erbjuder en digital plattform som moderniserar den traditionella ROSCA-modellen. Genom att gå med i en Cirkly-cirkel kan medlemmar spara pengar kollektivt och få klumpsummor på ett strukturerat och transparent sätt. Här är hur Cirkly kan gynna dig:

  • Strukturerat sparande: Regelbundna bidrag hjälper till att bygga en disciplin i sparandet.
  • Samhällsstöd: Spara med likasinnade individer och njut av ömsesidigt stöd.
  • Transparens: Klara register över bidrag och utbetalningar bygger förtroende bland medlemmar.

Slutsats

ROSCA är ett kraftfullt finansiellt verktyg som har stått tidens test och hjälpt människor att spara och få tillgång till medel globalt. Oavsett om det kallas Chit Fund, Susu, Hui, Tanda, Gameya eller Committee, förblir konceptet detsamma – samhällsbaserat ekonomiskt stöd. I Sverige tar plattformar som Cirkly denna traditionella metod in i den digitala tidsåldern, vilket ger ett modernt sätt att uppnå ekonomiska mål.

Genom att förstå och använda ROSCAs kan individer dra nytta av kraften i samhällsbesparingar för att möta sina ekonomiska behov och uppnå större ekonomisk stabilitet.

Related Blogs

Stay updated with our latest articles.

Language Selection
Language Selection