Language Selection
Language Selection
Language Selection
Language Selection

Blog

Blog

Är det dyrt att bo i Sverige? En komplett guide till kostnader och spartips

Att bo i Sverige innebär en hög levnadsstandard, men det kommer med en kostnad! Vardagsutgifter varierar beroende på var du bor, men generellt sett är levnadskostnaderna i Sverige höga. Huvudorsaken till detta är hyrorna, som stiger med cirka 1% varje år. Under de senaste åren har Sverige haft en bostadsbrist på grund av den ökande efterfrågan från människor som söker sig hit för det höga livskvaliteten, men utbudet av bostäder har inte hållit jämna steg.

Bostäder i Sverige

Konkurrensen om boenden i Sverige är hård, så pass att det finns två typer av hyreskontrakt: förstahands- och andrahandskontrakt. Förstahandskontrakt innebär att du hyr direkt från fastighetsägaren, medan andrahandskontrakt innebär att du hyr från den nuvarande hyresgästen. Oftast kan utländska personer och studenter endast få andrahandskontrakt de första månaderna eller året i Sverige. Nackdelen med dessa kontrakt är att de sällan varar längre än ett år, vilket innebär att nykomlingar ofta tvingas flytta runt flera gånger.

Genomsnittliga levnadskostnader per stad 

Stockholm är den dyraste staden i Sverige, följt av Göteborg och Uppsala. Städer som Nykvarn och Södertälje är betydligt billigare.

Månatliga kostnader i Stockholm (utan hyra):

  • Familj på fyra personer: 41,350 SEK
  • En person: 11,420 SEK

Månatliga kostnader i Uppsala (utan hyra):

  • Familj på fyra personer: 38,650 SEK
  • En person: 10,530 SEK

Månatliga kostnader i Göteborg (utan hyra):

  • Familj på fyra personer: 38,450 SEK
  • En person: 10,560 SEK

 

Mat, alkohol och bensin

På grund av Sveriges geografiska läge är det förväntat att matpriserna är höga. I allmänhet äter svenskar oftast hemma, och att laga mat tillsammans ses som en social aktivitet. Att äta ute ses mer som en lyx. Om du planerar att äta ute kan du räkna med att betala cirka 100 SEK för en enkel måltid och över 200 SEK för en medelnivå måltid. En trevlig middag med drycker kan landa på runt 800 SEK.

Genomsnittliga priser för mat, alkohol och bensin:

  • Dussin ägg: 41.25 SEK
  • En flaska vin: 100 SEK
  • Måltid på en billig restaurang: 130 SEK
  • En liter bensin: 18.35 SEK

Kostnader för el och andra tjänster 

Jämfört med hyror är kostnaderna för el och andra tjänster relativt rimliga i Sverige. Många hyreskontrakt inkluderar internet och ibland även vatten och el.

Genomsnittliga kostnader för el och tjänster: Cirka 1300 SEK per månad beroende på bostadens storlek och antalet personer i hushållet.

Utbildningskostnader 

Offentliga skolor i Sverige är gratis, men det finns debatt kring friskolor (privata skolor som får offentlig finansiering). Kostnaderna för internationella och privata skolor kan variera mellan 30,000 och 100,000 SEK per år, beroende på skolans typ och plats.

Sjukvård 

Sjukvården är ett område där Sverige verkligen sticker ut. Med ett personnummer får du tillgång till offentlig sjukvård där ett besök hos läkaren kan kosta mellan 110 och 300 SEK, beroende på var i landet du befinner dig. Specialläkarbesök kan kosta upp till 400 SEK. Privat sjukförsäkring är ovanligt, men om du väljer det kan du förvänta dig att betala cirka 4000 SEK per år.

Resor och transport 

Sverige är ett stort land och många väljer att resa med bil, buss eller tåg. Att resa med bil är det dyraste alternativet på grund av de höga bensinpriserna, medan tåg och bussar erbjuder billigare och bekvämare alternativ.

En lösning för att hantera din ekonomi? 

Även om levnadskostnaderna i Sverige kan kännas höga, finns det smarta sätt att få bättre kontroll över din ekonomi. Med Cirkly kan du spara tillsammans med vänner eller familj för att nå dina mål snabbare och enklare. Istället för att ta dyra lån med hög ränta, kan du spara pengar genom att delta i sparcirklar och se dina drömmar bli verklighet!

Related Blogs

Stay updated with our latest articles.

Language Selection
Language Selection